Start på HTML (1)

 

Denne guide skal skaffe dig et indblik i HTML. Der bliver fortalt et par tags og andet.

Dette er min første guide her på phpuniverset.dk og jeg håber den vil hjælpe dig til et godt indblik i HTML. Der vil komme flere guides fra min side vedr. HTML, da dette er en slags serie guide.

Inden vi starter...

Inden vi starter er der lige et par ting, der er gode at vide inden.

Du kan kode HTML mange steder. Der findes mange specielle HTML-skrivnings programmer der kan gøre din kodning af HTML nemmere. En af dem er bl.a. Stones webwriter 4.0, der er gratis og lovligt at downloade. Du kan downloade det, på den følgende URL: www.Webwriter.dk
Stones webwrtier 4.0 farver bl.a. forkerte tags og kodninger helt hvide, mens de rigtige tags er grå/blåe eftersom hvad de indeholder.

Hvis du ikke er så meget for Stones webwriter er Notepad også helt fint... lad os nu se på lidt kodning.

Start på HTML

Man starter alle HTML tags med: < efterfulgt af kommandoen og > Når man så vil slutte sit element: < efterfulgt af kommandoen og /> . Forvirret? Lad os lige tage et eksempel:

<b> (Nu er en fed-skrift kommando sat i værk. Alt efter <b> vil stå med fed, indtil </b> kommer)

<b> får altså gjort alt skrift fed, indtil kommandoen sluttes af med </b>

Opbyggelse af et HTML-dokument

Nu hvor vi har set på hvordan et tag er opbygget, er det på tide at kigge på, hvilke tags og andet der skal være i sit dokument, før det bliver tolket som et HTML-dokument.

Inden browseren vil tolke sit dokument som HTML, er det vigtigt den ved det er et HTML-dokument der er tale om.

<html> starter et HTML-dokument, og når alt kodningen er slut, skal du selvfølgelig slutte HTML-dokumentet. Det gøres med </html>

Nu kan du prøve at skrive <html> tekst </html>
i dit dokument, opload det til din side, og der vil stå: tekst . Lad os nu kigge på lidt flere tags, så vi kan få vores side pænere.

Som hos os mennesker, har et HTML-dokument også et Head (hoved) og Body (krop). Et normalt HTML-dokument indeholder altså <head></head> og <body></body> indenfor <html> og </html>.

Eksempel:

<html>
<head> </head>
<body> </body>
</html>

Sådan kunne et HTML-dokument se ud. I body'en sættes alt af sidens egentlige indhold, mens man normalt bruger head'eren til bl.a. at få en titel øverst i browser-vinduet. En ting der ofte bruges på websider er title. Den sættes i head'eren, og sætter en tekst oppe i browser-vinduet.

Et eksempel:

<head> <title> Min første side </title> </head>
det vil vise: Min første side øverst i browseren.

Indeni body'en sættes de fleste af alle tags, ja der er mange! Lad os kigge på et par af de mange tags.

Tags

Lad os kigge på et par tags:

<b> tekst </b> returnerer tekst med fed skrift
<i> tekst </i> returnerer tekst med kursiv
<u> tekst </u> returnerer tekst med understregning
<h1> tekst </h1> returnerer tekst med hovedskrift 1
<h2> tekst </h2> returnerer tekst med hovedskrift 2
- Jo større hovedskrift nummeret er (h1, h2, h3 osv.) jo mindre bliver skriften. Altså <h1></h1> er den største af dem alle osv.

Alle disse tags skrives indenfor <body> </body> elementet.

Når man gerne vil lave en fin sætning, kan man bruge <p> kommandoen. Den returnerer alt teksten indenfor <p> og </p> sat flot ind.

Hvis du gerne vil lave et linjeskit, kan du bruge <br>. Denne tag behøver ingen slutning, den står altså helt alene.

Et eksempel:

Jeg er<br>sej
Sej vil nu blive tvunget ned på næste linje. Hvis du laver 2 <br>-elementer vil der komme 2 linjeskift.
<hr> er ligesom <br>. Et element der ikke behøver en afslutning. Den laver en fin streg fra venstre start af siden til højre slut. Den kan evt. bruges til at holde på dit site mere overskueligt. Husk nu at holde styr på dine <br> elementer og dine andre tags, ellers kan det ende med at dit HTML-dokument bliver meget uoverskeuligt.

Alle disse tags skal også skrives i body-elementet.

Nu kan du så småt begynde at lave lidt kodning på din side. Dette var nummer 1, af disse serie-guides. Der vil komme flere med tiden, hvor du vil lære at lave din side meget mere professionel og pænere. Der er ikke andet at sige: Øv dig lidt på det ovenstående og vent til endnu et af disse serie-guides er på banen!Skrevet af: | Dato : 2007-09-05 22:2 | Lst : 9653 gange