Start på HTML (3)

 

Start på HTML (3)

Nu er endnu en guide fra serien: Start på HTML på banen. I denne omgang skal vi have et par øvelser og snakke lidt om punkt opstilling. Hæng på, for lærerigt bliver det!

Punktopstillinger

Som du garanteret ved findes der to slags punktopstillinger. Der findes en med tal (1,2,3 osv.) og en med prikker. Med hjælp fra HTML kan vi bestemme hvilken punkopstilling vi vil have (altså om det skal være med prikker eller tal) og vi kan bestemme om det skal være firkantede eller runde prikker. Derudover kan man også bestemme om punktopstillingen med tal skal være A, b, c i stedet for 1, 2, 3. Jeg vil nu give et par eksempler på hvordan man laver forskellige punktopstillinger og bagefter beskrive koderne.


<ul type="circle">
<li>Første række</li>
<li>Anden række</li>
</ul>


Beskrivelse: Først starter vi selveste punktopstillingen med ul og hvilken type det skal være. Med ul siger jeg at jeg vil have en punktopstilling med prikker og ikke tal. Med type="circle" gør jeg prikkerne runde. Hvis jeg brugte square ville prikkerne blive firkantede. Li elementerne bruges til de rækker jeg vil have. Som du kan se i eksemplet ovenover bliver første rækker i selve opstillingen altså "Første række". Den sluttes af med </li> og nu kan man så starte en række til med <li></li> hvis man har lyst.

Lad os tage et eksempel til. Nu vil jeg have min punktopstilling med tal:


<ol type="1">
<li>Første række</li>
<li>Anden række</li>
</ol>


Først laver vi ol-elementet der gør punktopstillingen med tal/numre/bogstaver. Derefter skriver vi type="1" og med det, laver den punkterne til tal i rækkefølge. Vi kunne også indsætte a i stedet for 1, og så vil punkterne blive skiftet ud med a, b, c osv. i stedet for tal. Smart, ikke? Prøv!

Øvelser

Nu er det din tur. Du har måske allerede testet de ovenstående koder og andet, og det er bare godt! Du har måske skabt dig et overblik over alt det vi har trænet i HTML serie guidene, ellers er det på tide at få gjort det nu! Nedenunder står der beskrevet et par øvelse som du kan tage, hvis du gerne vil være den helt store HTML-programør!

1. Få dit dokument til at vide at det skal bruges til HTML. Få derefter flettet head og body kommandoen derind. (Husk rækkefølgen)
2. Indsæt i body elementet to tekster. Den første: Velkommen til siden og den skal være med fed, den anden: Håber du vil nyde opholdet den skal være med kursiv. Husk evt. linjeskiftet.
3. Find 3 billeder, indsæt det ene i venstre side, det andet i midten og det 3. til højre.
4. Lav en punktopstilling med prikker med 5 rækker. I den første række skal der stå med understreget: Hej, i de andre må du selv bestemme.
5. Lav en punktopstilling med tal. Der skal være 2 rækker, du må selv bestemme hvad der skal stå i dem, bare ordene er med fed skrift.

Prøv disse øvelser, så du kan blive god til HTML Nu er det bare med at vente til endnu en guide af disse er på banen!Skrevet af: | Dato : 2007-09-23 21:3 | Lst : 7233 gange