Installation af programmer

 

Mange Linux-programmer er lavet så man selv skal kompile dem for at kunne bruge dem. Dette kan umiddelbart lyde skrammende på den nye bruger, men det er nu ikke så slemt som det lyder. Desuden har flere af de store distributioner af Linux, bl.a. Red Hat, begyndt at lave distribuerede programpakker, hvilket kan sammenlignes med installation af et Windows program.

Herunder vil jeg komme med nogle råd om hvad der skal gøres for at installere programmer i Linux vha. af de to ovennævnte metoder.

Kompilering og Installation

Normalt når man modtager programmer til Linux er de først pakket med "tar" og derefter komprimeret med "gzip".

Filen ser så ud som følger: "fil.tar.gz"

Først skal man udpakke "gz" - delen dette gøres med kommandoen: "gunzip fil.tar.gz".

Nu har man så en fil der hedder fil.tar.

Så skal "tar" - delen udpakkes - skriv: "tar -xvf fil.tar". så bliver fil.tar udpakket og et bibliotek med indholdet er oprettet.

Nu skal man gå ind i biblioteket som lige er blevet oprettet. Her findes den dokumentation der er nødvendigt for at kompilere og installere programmet ordentligt. Filen kan hedde README, INSTALL o.l. og kan enten ligge i selve biblioteket eller et underbibliotek: "doc" etc.

Følg fremgangsmåden som er beskrevet og så kører programmet.

En anden ting man skal være opmærksom på er, at programmet ikke nødvendigvis opretter en ikon i X (hvis det er et X-program), derfor skal man i dokumentationen, finde den sti hvor den eksekverbare fil befinder sig - derefter kan man selv oprette en ikon i X, eller starte programmet fra en terminal.Skrevet af: | Dato : 2002-00-00 | Lst : 6758 gange