Opsætning af mp3 server

 

Goddag og velkommen til min guide. Jeg vil i det følgende beskrive hvorledes man sætter en mp3 server op til et netværk, og hvordan man kan bruge Open Source software som et alternativ specielt Microsoft og andet lukket kode.

Forhistorie:

Jeg har et lille netværk herhjemme med 3 computere, en linux server, en windows / linux arbejds / spille maskine og en bærbar windows maskine. Jeg ville gerne have min cd-samling overspillet til mp3'er så jeg altid ville have adgang til min cd-samling ligemeget hvor jeg var. Derfor smed jeg en ekstra harddisk i serveren til mp3 og begyndte at overspille cd'erne. Programmet jeg bruget hedder cdex og er Open Source.

Nu kunne jeg spille dem fra en hvilken som helst maskine på netværket igennem samba. Men i håbet om at finde noget smartere søgte jeg efter noget webinterface. Det første jeg fandt var Ampache, som er et webinterface skrevet i php med mysql som database til et Apache modul (mod_mp3). Det eneste umiddelbare problem var at Ampache var utrolig afhængig af id3 tags på mp3'er. Jeg forsøgte at installere Ampache, men havde problemer med at få den til at kære sammen med min almindelige webserver. Så jeg ledte videre og fandt så Edna (skrevet i python), en standalone webserver som ikke forstyrrede min alm. webserver. Desuden viste den kataloger i stedet for at sortere efter id3 tags, hvilken både var en fordel og ulempe. Grunden til at jeg ikke fortsatte med at bruge den, var at jeg ikke kan kode python og jeg ville gerne hjælpe med at udvikle den. Desuden var den lidt for simpel synes jeg. Man kunne f.eks. ikke søge, eller ændre frekvensen on the fly. Folk med meget lidt erfaring indenfor opsætning af webservere, bør nok vælge Edna. Men hvis du ikke er bange for at rode lidt med config filer burde du læse videre.


Opsætning og Stampache:

Denne guide kunne nu have endt her, men jeg besluttede mig for at give Ampache endnu en chance. Istedet for at bruge hans indstillinger til Apache config filen, læste jeg lidt dokumentation til mod_mp3 og lavede min egen. Med den fik jeg faktisk Ampache til at virke, sådan da. Fordi jeg brugte nogle specielle indstillinger, var der en del af koden til Ampache som ikke virkede. Siden Ampache sourcen var frit tilgængelig kunne jeg nemt ændre i Ampache, så den nu understøttede mine indstillinger. Men jeg var ikke tilfreds endnu. Ampache sourcen ligger desværre ikke på sourceforge, selvom dette ville gøre det meget nemmere at lave opdateringer. Jeg skrev til manden som havde lavet Ampache i håbet om at han ville kommentere mine ændringer. Desværre har han stadig efter 3 uger ikke svaret. Jeg kunne desuden godt tænke mig noget statestik over hvilke sange, albums osv. som blev spillet mest. Med mod_mp3 modulet kan man logge i Apache format, hvilken gjorde det forholdsvis simpelt at skrive et statestik program. Jeg skrev programmet i perl, da perl er enormt godt til at kværne store logfiler igennem med. Dette var så starten på mit første Open Source project. Stampache (Stats for Ampache) som jeg kaldte det. Projectet har jeg smidt på sourceforge sammen med mine ændringer til Ampache. Med i Stampache ligger en README fil, hvor der står beskrevet hvordan apache skal sættes op for at virke sammen med din eksisterende webserver. Desuden har jeg lagt mine ændringer til Ampache derop også.


Til sidst:

Jeg håber at mange folk vil se chancen til at være med til at udviklere Open Source programmer og i det hele taget bruge Open Source software. Der er mange fordele ved Open Source men en af de mest håndfaste er da, at de er gratis :)


Denne guide er skrevet i Linux med Abiword 0.92.

Artiklen er skrevet af: Anders Rune JensenSkrevet af: | Dato : 2002-00-00 | Lst : 8099 gange