Bogstavs funktioner

 

Indledning:
Denne artikel vil lære dig nogle nye nyttige funktioner, eller måske snare nogle nye "ordens funktioner". Artiklen viser eksempler og forklare de forskellige bogstavs funktioner, som findes i PHP.

Hvis du stort set ikke har noget kendskab til PHP- programmering, så vil jeg stærkt anbefale at starte med at læse en af mine andre artikel, eventuelt "PHP fra bunden", som også findes her på PHPuniverset - Du kan selvfølgelig også vælge at læse en af de mange andre der findes her på PHPuniverset.

Stort forbogstav:
Hvis du f.eks. har gang i et brugersystem, og gerne vil udskrive brugerens brugernavn på login siden, og gerne vil gøre det korrekt, så kan du benytte denne funktion 'ucfirst' til at være 100% sikker på, at brugerens brugernavn vil blive udskrevet med stort forbogstav.

Eksempel:


<?php
$tekst = 'hello world!'; // Teksten er lille
$udskriv = ucfirst($tekst); // Udskriver teksten med stort forbogstav

echo "$udskriv"; // Udskriver..
?>


Konverter tekst til små bogstaver:
Denne funktion er ret smart.
Hvis du f.eks. skal have smidt nogle værdier ind i din database, så er det altid en god ide at fortælle PHP at der IKKE skal laves forskel på store og små bogstaver. Strtolower funktionen konverterer store bogstaver til små, dvs. hvis du skriver 'HAHA', og bruger denne funktion til at udskrive 'HAHA', så vil det returnere i at PHP udskriver det 'haha'.

Eksempel:

<?php
$str = "Mad Smager Skide Godt"; // Hvert ord starter med stort forbogstav.

$str = strtolower($str); // Vi benytter funktionen strtolower til at konverterer teksten til små bogstaver, som udskrives hernede under.

echo $str; // Udskriver mad smager skide godt
?>


Konverter til store bogstaver
Denne funktion konverterer alle bogstaver, til store bogstaver. Dvs. hvis vi skriver 'mad smager skide godt', så vil det returnerer i at teksten vil blive 'MAD SMAGER SKIDE GODT'.

Eksempel:

<?php
$str = "mad smager skide godt"; // Med små bogstaver
$str = strtoupper($str);
echo $str; // Udskriver med store bogstaver: MAD SMAGER SKIDE GODT
?>


Stort forbogstav ved alle ord:
Denne funktion returnerer i at din tekst bliver udskrevet med store forbogstaver. F.eks. 'dette er en tekst', vil blive udskrevet 'Dette Er En Tekst', ved brug af denne funktion.

Eksempel

<?php
str = 'mad smager skide godt';
$str = ucwords($str);

echo $str; // Udskriver..
?>


Så har jeg desværre ikke flere funktioner at byde på i øjeblikket. Men disse funktioner kan i da også kompinerer en masse med :-).

Jeg undskylder stavefejl.

// HenrikSkrevet af: | Dato : 2006-07-15 20:3 | Lst : 10227 gange