Top
Phpuniverset logo
 
BANNER 930

INDHOLD

Forside

Job annoncer

Tips og Tricks

Konkurrence

Downloads

Dokumenter

Forum

Online udviklere


ARTIKLER

C / C++

CSS

Diverse

E-handel / annoncer

Flash

Grafik

HTML

Internet

Javascript

Linux

PHP/MySQL

Programmer

Søgemaskiner

Windows


INFO

Information

Annoncering

Kontakt

Hvad er PHP?

Forside Kategori PHP/MySQL Hvad er PHP?
 

PHP står for Hypertext Preprocessor og er et open source-programmeringsprogram, der primært bruges til objektorienteret programmering af websites. At programmet er et open source-program vil sige, at alle og enhver har adgang til den underliggende kildekode, som i dette tilfælde er skrevet i programmeringssproget C. Dermed kan alle rette, ændre og tilføje til programmet, og det er netop noget af det, der gør, at open source-programmer ofte bliver virkelig veludviklede.

 

Det er også tilfældet med PHP, som i dag bliver brugt på et væld af velkendte websites og services såsom Facebook, Wikipedia og WordPress. Den dag i dag konkurrerer PHP med eksempelvis Microsofts eget .Net, og det er en af de foretrukne løsninger, når det kommer til opbygningen af dynamiske websider. Det er eksempelvis ideelt til opbygningen af afstemninger og til at udvikle et godt forum. Derudover kan det eksempelvis også bruges til at lave en login-funktion på dit website. Det favner altså bredt, og grundet det store bagland, programmet har, bliver det konstant udviklet og tilpasset.

 

 

Begyndelsen for PHP

 

Da PHP først så dagens lys tilbage i 1995, var det slet ikke meningen, at det skulle nå så langt ud, som det gjorde. Det blev udviklet af Rasmus Lerdorf, som er dansk-canadisk og har en ingeniørgrad i software. Han udviklede oprindeligt scriptsproget til brug på hans egen hjemmeside og havde ikke nogen intentioner om, at det skulle sprede sig. Der opstod imidlertid hurtigt efterspørgsel på det, og derfor begyndte han at dele det nye scriptsprog.

 

På dette tidspunkt var det dog ikke særligt veludviklet, da det var udtænkt specifikt til hans egne behov, og derfor påbegyndte Lerdorf et større omskrivningsarbejde, hvor han rettede til, videreudviklede og tilpassede sproget, så det dels favnede bredere og dels i højere grad kunne arbejde sammen med andre programmeringssprog. I dag er den 7. generation af PHP tilgængelig, og der er sket meget, siden Lerdorf først begyndte at udvikle på det.

 

 

Det kan du bruge PHP til 

 

PHP bruges på mange forskellige typer websites, og det kan løse utroligt mange forskellige opgaver. Det skyldes blandt andet, at det – i modsætning til mange andre programmeringssprog – ikke er udviklet med henblik på at løse bestemte opgaver. Det vil sige, at brugeren selv kan vælge opgaven og desuden selv kan vælge, hvordan denne skal løses. Det er ikke tilfældet med alle programmeringssprog, og det er netop noget af det, der gør PHP så populært.

 

PHP bruges i særdeleshed til udviklingen af dynamiske websites – det vil sige sider, som nemt og hurtigt skal kunne ændres. Eksempler på dette er webshops og blogs, hvor der er hurtig udskiftning i materialet, og hvor der desuden ofte er en del brugerinteraktion. Det samme gælder på Facebook, som ligeledes benytter sig af PHP. Der er altså mange fornuftige grunde til at bruge PHP i udviklingen af et website, og det er i dag et af de foretrukne programmeringsprogrammer. 

 

 

PHP for øvede såvel som nybegyndere

 

En af fordelene ved PHP er, at det er relativt nemt at give sig i kast med, og det vil altså sige, at uanset om du er en garvet programmør, eller det er første gang, du prøver kræfter med programmering, så vil du sandsynligvis kunne få noget ud af PHP. Dets syntaks er meget fri sammenlignet med andre programmeringssprog, og det giver brugeren stor frihed.

 

Sproget har fået en del kritik for netop dette, fordi det på sin vis kan gøre det mere indviklet at bruge, men samtidig er det også med til at gøre, at der er forskellige måder at løse et problem på. Du kan altså nå frem til det samme resultat på flere forskellige måder, og det kan dels være med til at gøre det nemmere for nybegyndere at programmere effektivt, og derudover kan det sikre dig, at du altid får den absolut bedste løsning. Da der er flere måder at nå frem til det samme resultat på, kan du nemlig vælge den absolut bedste løsning, hvis du har megen erfaring med PHP. Flere kommandoer, som resulterer i det samme, er ikke nødvendigvis lige effektive til alle opgaver. Dette er temmelig komplekst, men når først man er fortrolig med PHP, vil det give én nogle særlige muligheder. Indtil da kan man som nybegynder nyde godt af, at sproget er så nemt at gå til, og at man dermed ikke behøver at have det store kendskab til programmering for at kunne få noget ud af det.

 

 

Sådan får du PHP

 

Ønsker du at benytte PHP til din website, kan du hente programmet på dets egen hjemmeside. Her vil du desuden kunne finde guides til brug af sproget, ligesom der er et ”regelsæt” for syntaks. Vil du sikre dig, at du bruger den mest korrekte eller ligetil syntaks, kan du altså finde informationerne på hjemmesiden, og ellers kan du faktisk gribe det an stort set, som du har lyst til. Den frie syntaks kan i visse tilfælde gøre det svært senere at tilrette og ændre i ens programmering, men nogle brugere argumenterer også for, at den frie syntaks gør sproget sjovere at arbejde med. Der er altså delte meninger om det faktum, at det er så frit, som det er, og hvordan du vil gå til det, må derfor være helt op til dig.

 

Her på siden kan du blandt andet læse mere om PHP og dets muligheder, og du vil dermed i en fart kunne komme i gang med den effektive programmering med dette program. Det er nemt og ligetil at arbejde med, og kender du bare en smule til programmering i forvejen, vil du hurtigt kunne komme godt i gang med PHP. Det minder i høj grad om JavaScript, så hvis du har kendskab til dette, er du allerede godt kørende. Ellers vil du kunne læse dig til det meste eller tage et kursus i PHP for at komme godt fra start. Skal du have din egen hjemmeside, er det effektivt, nemt og hurtigt at bruge, og derfor er der mange, der vælger PHP til opbygningen af især deres dynamiske websites såsom webshops og blogs.

 

Denne artikel er skrevet i samarbejde med e-Gear.dkSkrevet af: t n. | Dato : 2018-12-04 | Læst : 18 gange | Print

Din kommentar og karakter til artiklen

Din karakter:

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Kommentar:

Log ind for at give en karakter og kommentar.

Kommentarer og karakterer til artiklen

 

Send Artikel/anmeldelse til: phpuni@phpuniverset.dk

Tilbage til oversigt

FORUM

Nyeste forum indlæg:

PHP/Opencart import module

Opencart/php import modul hjælp

Lækkert kontor / kontorfællesskab i Helsingør

Opdatering af PHP

Vurdering af hjemmeside

Nyeste forum svar :

Vurdering af hjemmeside

Lækkert kontor / kontorfællesskab i Helsingør

Android programmering

Joomla som CMS

Grafik problemer

 

MEDLEM

LOGIN ER IKKE MULIGT, MENS VI LAVER NYT SITE
 

NYHEDSBREV

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag nyheder om nye scripts og tips samt om mange andre nye tiltag på Phpuniverset.dk


 

Phpuniverset's politik om personlige oplysninger, artikler & Koder Phpuniverset er optimeret til Mozilla 1024 * 768 Phpuniverset version: 3.0 beta
Webhost : Ignesco.dk -

Bund